Filet indyczy z morelą
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody, mięso, cytrusy, drób
Składniki:
Marynata:
oliwa z oliwek - 4 łyżki
miód płynny - 2 łyżki
musztarda miodowa - 2 łyżki
ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 ząbki
sok z cytryny - 1/2 szt.
majeranek - 1 łyżka
papryka słodka - 1 łyżeczka
sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo:
morele - 1 garść
Sposób przygotowania:
Filet oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie długim wąskim nożem zrobić otwór i powkładać namoczone wcześniej lecz odsączone morele. Filet natrzeć dokładnie przygotowaną marynatą z każdej strony, włożyć do pojemnika, zakryć i włożyć do lodówki na kilka godzin, (u mnie 3 godziny).
Po tym czasie filet przełożyć do rękawa do pieczenia do środka włożyć 2 ząbki czosnku i 2 plastry masła, oprószyć jeszcze majerankiem, związać końcówki rękawa. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości mięsa około 50 minut, tak 20 minut przed końcem pieczenia worek rozciąć, aby mięsko się dobrze i fajnie się przyrumieniło. Mięsko po rozcięciu rękawa polewać wytworzonym sosem.
Smacznego.
Czas przygotowania do 60 minut + czas marynowania + czas pieczenia
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.