Mazurek babci Bożeny
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 150 g
mak - 150 g
masło lub margaryna - 150 g
jajka - 2 szt.
cukier puder - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
Polewa:
śmietana 30 % lub mleko - 1/2 szklanki
kakao ciemne - 3 łyżki
masło roślinne - 2 łyżki
aromat waniliowy krople - kilka
Dodatkowo:
orzechy włoskie posiekane na kawałki - 1/2 szklanki
pomarańcza - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Polewa:
Cukier i kakao wymieszać ze śmietanką dodać aromat, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Gdy masa nieco zgęstnieje polać nią wystudzony placek, udekorować dookoła orzechami, a środek cząstkami pomarańczy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.