Krokiety ze szpinakiem, jajecznicą i żółtym serem
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1,5 szklanki
jajka - 2 szt.
kurkuma mielona - 1/4 łyżeczki
olej do smażenia - 1 szklanka
farsz; szpinak - 1 kg
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
jajecznica; jajka - 8 szt.
masło - 3 łyżki
Dodatkowo; ser żółty - 200 g
Sposób przygotowania:
Mąkę, mleko i jajka zmiksować. Dodać kurkumę, szczyptę soli i pieprzu.
Z tak przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz:
Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć nadmiar wody.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajecznica;
Z jajek przygotować jajecznicę, doprawić pieprzem i solą.
Wszystkie przygotowane składniki połączyć ze sobą.
Farsz nakładać porcjami na usmażone naleśniki, zawijać tak jak krokiety.
Panierować w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony.
Podawać z czerwonym barszczykiem, lub jako pyszną przekąskę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.