Kotlety mielone z warzywami
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, wieprzowina
Składniki:
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
jajka - 1 -2 szt.
papryka czerwona i żółta po - 1/2 szt.
koperek zielony - 1/2 pęku
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
przyprawa do mielonego - 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
dodatkowo; bułka namoczona w mleku - 1 szt.
bułka tarta do panierowania - 250 g
olej do smażenia - 300 ml
Dodatkowe informacje:
Rada;Gdyby masa była zbyt luźna można do masy dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy również kroimy w drobną kostkę.
Koperek siekamy.
Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia.
Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pokrojone papryki, cebule ,czosnek oraz posiekany koperek.
Dodajemy jajko, przyprawy oraz odciśniętą bułkę, wszystko dokładnie wyrabiamy do połączenia składników.
Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.