Ciasto pleśniak
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 1 kostka
jajka - 4 szt.
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
masło - 1 łyżeczka
dżem śliwkowy - 1 słoik
Dodatkowo - orzechy włoskie łupane - 1 szklanka
polewa - masło lub margaryna - 1/2 szt.
woda - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
cukier - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Ciasto podzielić na trzy części, do jednej części dodać kakao oraz łyżeczkę masła.
Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz kilka kropli soku z cytryny.
Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta.
Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych na spód formy.
Posmarować grubą warstwą dżemu śliwkowego .
Na to zetrzeć ciemną część ciasta rozłożyć kawałki orzechów włoskich i rozłożyć pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć drugą jasną część ciasta.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Polewa;
masło lub margarynę zagotować z wodą,cukrem i kakao.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.