Ziemniaki z klopsami mielonymi
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
bulion około - 1 litr
farsz - mielone - 250 g
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
koperek zielony - 1/2 pęku
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu wyjąć, przestudzić.
Z każdego ziemniaka odciąć kapelusik (czyli górę ).
Łyżeczką wydrążyć miąższ, wydrążone części rozgnieść widelcem.
Farsz mięsny;
Do mięsa mielonego dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek
oraz rozgniecione ziemniaki.
Całość doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową i na koniec dodać starty na tarce ser żółty.
Całość wymieszać do połączenia składników.
Przygotowane ziemniaki nadziewać masą mięsną.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać do niecałej połowy bulionem (pozostałym po
gotowaniu ziemniaków).
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 40 minut.
Gotowe gorące ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i podawać z ulubionym sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.