Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 50 g
cukier - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
żółtka - 3 szt.
mleko - 125 ml
drożdże - 25 g
dodatkowo śliwki - 400 g
kruszonka - mąka - 180 g
cukier - 100 g
cukier waniliowy - 1 opakowanie
masło miękkie - 125 g
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z 50 g cukru
Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, utarte żółtka i rozpuszczone masło.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki.
Następnie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłóż połówki śliwek rozciętą stroną do góry. Śliwki posyp kruszonką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Włóż do na nagrzanego piekarnik do 180 stopni i piec 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Kruszonka:
Mąkę rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Dobrze połączyć między palcami na kruszonkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.