Ciasto dyniowe
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 380 g
jajka - 4 szt.
cukier - 1/2 szklanki
masło - 200 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Jest sezon na dynię więc trzeba się nacieszyć, dlatego dzisiaj moje ulubione ciasto dyniowe o pięknym kolorku, smaczne i proste w przygotowaniu. PolecamSposób przygotowania:
Dynię obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie delikatnie skropić olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, przestudzić i zmiksować blenderem.
Ciasto:
Do większej miski wsypać oba cukry , dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło i zmiksować do białości. Następnie dodawać żółtka cały czas miksując do połączenia składników. Do masy jajecznej dodać puree z dyni i wymieszać łyżką drewnianą już nie miksując. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego 180 stopni i piec około 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.