Zapiekanka z ziemniakami
Bożena1960Rodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 800 g
masło 2 łyżki + odrobina do formy - 2 łyżki
ser żółty - 250 g
sól i pieprz - do smaku
gałka muszkatołowa - szczypta
natka pietruszki - 1/2 pęku
Sposób przygotowania:
Gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ziemniaki lekko podgotować w łupinkach, obrać i pokroić w grubsze plastry. Następnie poukładać w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i zapiekać około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Tak około 15 minut przed końcem pieczenia zapiekankę obficie posypać startym żółtym serem.
Po upieczeniu oprószyć posiekaną natką pietruszki
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.