Kurczak pieczony na butelce z piwa
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, mięso, jęczmień, drób
Składniki:
marynata - olej z czosnkiem i bazylia - 1/4 szklanki
papryka słodka - 1 łyżeczka
papryka ostra - 1/2 łyżeczki
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
czosnek - 3 ząbki
piwo jasne - 1 butelka
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania 30 minut + czas marynowania+ czas pieczeniaCzas pieczenia zależy od wielkości kurczaka - na kg mięsa 1 godzina pieczenia
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka średniej wielkości nacieramy dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą na zewnątrz jak i wewnątrz, a także obkładamy obranymi pokrojonymi w kostkę ząbkami czosnku.
Kurczaka przekładamy do miski przykrywamy ścierką i wkładamy na noc do lodówki.
Butelkę z piwem zamaczamy w wodzie aby łatwiej ściągnąć etykietę. Zdejmujemy etykietę z butelki z piwa i myjemy butelkę do czysta.
Następnie butelkę piwa odkapslowujemy nakładając kurczaka kuprem do dołu.
Gdy kurczak usadowi się dokładnie na butelce, wtedy stawiamy ją na średniej wielkości blaszce, a następnie wkładamy na blachę od piekarnika na dolny poziom.
Przed włożeniem do piekarnika do piwa wsypujemy odrobinę soli, aby piwo zaczęło się pienić.
Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad 1,5 godziny gdyż kurczak ważył około 1,6 kg.
Tak 40 minut przed końcem pieczenia dokładamy przygotowane ziemniaki, które obtaczamy w oleju z przyprawami ( nie musimy dokładać ziemniaków).
Od czasu do czasu piwo przemieszać patyczkiem od szaszłyków.
Upieczonego gotowego kurczaka wyjmujemy i zdejmujemy z butelki a następnie układamy na talerzu i porcjujemy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.