Dwukolorowa babka z dodatkiem oleju
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
jajka - 4 szt.
cukier - 3/4 szklanki
olej - 1/2 szklanki
cukier waniliowy - 3 łyżeczki
Dodatkowo:
kakao ciemne - 2 łyżki
mleko - 1/4 szklanki
Dodatkowe informacje:
Do ciasta można dodać różnego rodzaju bakalie.Proporcje są podane na średnią foremkę, ale ja zrobiłam 2 babki w foremkach o średnicy 18 cm.
Sposób przygotowania:
Foremkę na babkę (u mnie średnica 18 cm) wysmarować tłuszczem, lekko wysypać bułką tartą. Jasne ciasto przełożyć do foremki i wlać cienkim strumykiem ciemnego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.