Kurczak z imbirem i cynamonem
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, żyto, drób
Składniki:
farsz; chleb - 2 szt.
boczek surowy - 150 g
śliwki suszone (bez pestek) - 150 g
jajko - 1 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęku
sól i pieprz do smaku
imbir - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
do natarcia; sól - 1/2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna - 1 łyżeczka
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
imbir mielony - 1/2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia.Sposób przygotowania:
Chleb pokroić w kostkę i namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Świeży chudy boczek pokroić w drobną kostkę.
Śliwki suszone bez pestek namoczyć a następnie pokroić w paseczki.
Z boczku, chleba ,śliwek, posiekanej natki pietruszki i jajka wyrobić farsz.
Doprawić solą , pieprzem , odrobiną cukru , proszkiem imbirowym i cynamonem.
Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka, następnie spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką kuchenną.
Zewnątrz natrzeć solą , przyprawą uniwersalną , przyprawą do kurczaka oraz proszkiem imbirowym.
Kurczaka podsmażyć na rumiano z każdej strony , podlać wodą i piec w piekarniku w 180 stopniach godzinę pod przykryciem (najlepiej do miękkości mięsa).
W razie potrzeby podlać kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia dodać farsz który pozostał , a kurczaka odkryć i zrumienić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.