Zupa grzybowa na rosole
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
grzyby mrożone lub świeże - 500 g
bulion mięsny - 1,5 litra
liść laurowy - 2 kilka listków
ziele angielskie kilka
cebula - 1 szt.
masło - 3 łyżki
seler - 1/4 szt.
kremówka 30% - 100 ml
mąka - 1,5 łyżki
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
Dodatkowe informacje:
Rada;Moja zupa grzybowa ugotowana była na bulionie mięsnym, ale ugotowana na bulionie warzywnym może być pyszną zupą na wigilijnym stole.
Sposób przygotowania:
Następnego dnia ugotować w wodzie w wodzie w której się moczyły.
Po ugotowaniu wyjąć i pokroić.
Warzywa obrać , zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle.
Do warzyw dodać rozmrożone, odsączone z nadmiaru wody grzyby,doprawić solą ,pieprzem dodać listek laurowy oraz ziele angielskie.
Smażyć pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.
Warzywa zalać ugotowanym wcześniej bulionem mięsnym, dodać ugotowane , pokrojone grzyby suszone.
Całość gotować około 30 - 40 minut.
Zupę zaprawić mąką rozmieszaną z kremówką , doprowadzić do zagotowania.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z ugotowanym makaronem łazanki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.