Baranki wielkanocne
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 160 g
masło - 120 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy z masłem i pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do puszystej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.
Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką do połączenia.
Tak przygotowaną masę przekładamy do zamkniętych, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 45 minut ,a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu foremkę otwieramy i wyjmujemy baranka.
Z perełek cukrowych robimy oczy, oprószamy cukrem pudrem, zawiązujemy wstążkę i wkładamy chorągiewkę.
Dekorujemy według uznania.
Rada;
Baranka owijamy celofanem, zawiązujemy wstążką i prezent gotowy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.