Ogórki zielone nadziewane mięsem
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
śmietana 12 % - 1/2 szklanki
mąka - 1 łyżeczka
masło lub margaryna - 30 g
farsz - mięso mielone - 500 g
jajko - 1 szt.
sól i pieprz do smaku
przyprawa do mielonego - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Mięso mielone włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie lecz odciśniętą bułkę, przyprawy do smaku, obraną drobno pokrojoną podsmażoną cebulę oraz jajko. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Ogórki umyć, osuszyć następnie każdy przekroić wzdłuż na polówki, wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Rowki w ogórkach napełnić farszem czyli masą mięsną tak aby wystawała górka.
Nadziane ogórki włożyć do płaskiego rondla lub na patelnię, dodać tłuszcz i wodę, dusić ogórki pod przykryciem do miękkości.
Śmietanę 12 % wymieszać z mąką, podprawić ogórki, zagotować.
Gotowe posypać obficie posiekanym koperkiem zielonym.
Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów, fajnie też smakują z frytkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.