Szynka swojska Bożeny
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
składniki marynaty - ziele angielskie - 12 szt.
liście laurowe - 5 szt.
jałowiec - 4 szt.
majeranek - 1 łyżka
sól - 1 łyżka
cukier - 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku - 4 ząbki
olej - 1/4 szklanki
Sposób przygotowania:
Ziele angielskie,jałowiec oraz liście laurowe rozgnieść w moździerzu.
Włożyć do miski ,dodać majeranek ,estragon, sól ,cukier ,rozgniecione ząbki czosnku oraz olej .
Dokładnie wymieszać.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć umytą ,osuszoną szynkę i dokładnie natrzeć obracając mięso.
Po dokładnym natarciu mięso pozostawić w misce, przykryć ściereczką i włożyć na 3 dni do lodówki, co dzień obracając mięsko.
Przygotować wędzarnię,
Po 3 dniach mięso wyjąć z marynaty obwiązać i wędzić.
Wędzić według uznania, jaki mamy ogień w zależności od ilości dymu, ważne aby ogień polewać wodą od czasu do czasu ,lub włożyć mokre drewno aby wytwarzać dużo dymu.
Moje szynki były wędzone około 6 -7 godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.