Pampuszki - pyszne placuszki
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
cukier - 4 łyżki
cukier waniliowy - 1/2 opakowania
soda oczyszczona - 1/3 łyżeczki
dodatkowo - jabłka karmelizowane - 2 szt.
Sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy z cukrem dodając cukier waniliowy,mąkę oraz większą szczyptę sody oczyszczonej.
Masę żółtkową połączyć z masą białkową,delikatnie wymieszać do połączenia.
Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, nakładać porcje masy ,formować placuszki pampuszki i smażyć z obydwu stron na rumiano.
Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić i z karmelizować.
Placuszki podawać z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną, albo z ulubionym dżemem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.