Przekąski serowe
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
szpinak - 1 opakowanie
czosnek - 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
łosoś wędzony - 100 g
serek topiony - 100 g
koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody,podsmażyć na odrobinie oleju,
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku odrobiną gałki muszkatołowej solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu z serka topionego;
Serek topiony rozmieszać dodać koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszać do połączenia.
Ser żółty pokroić na mniejsze kawałki.
Włożyć do gotującej wody i gotować do rozpuszczenia sera.
Po rozpuszczeniu ser wyjąć łyżką cedzakową na stolnicę połączyć w jedną całość i rozwałkować na prostokąt (pamiętajmy trzeba to zrobić szybko bo ser szybko twardnieje), można to zrobić również bez wałka tylko rękoma.
Następnie na serze rozłożyć farsz ze szpinaku ,na farsz nałożyć kawałki łososia.
Całość po dłuższej stronie zwinąć w rulon.
Przygotować następny placek i zrobić tak samo tylko posmarować farszem z serka topionego.
Przygotowane rulony owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć , zdjąć folię i pokroić w cienkie plastry.
Podawać jako przekąskę.
Smacznego.
Rada;
Bardzo fajnie smakuje taka przekąska z farszem grzybowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.