Frużelina wiśniowa
Bożena1960Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
cukier - 1 szklanka
sok z cytryny - 1/2 szt.
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Zdjąć z ognia, wystudzić i lekko zmiksować (tak aby owoce były nie do końca zmiksowane).
Wstawić ponownie do gotowania, dodać sok z cytryny i zamieszać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pozostałym soku wiśniowym, następnie wlać do gotujących się wiśni energicznie mieszając.
Gotować aż powstanie coś w rodzaju kisielu.
Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i obróci do góry dnem lub pasteryzować.
Pasteryzujemy około 10 - 15 minut od zagotowania.
Wiśni nie trzeba miksować, ja lekko miksuję wiśnie gdyż lubię właśnie taką frużelinę, bo często ją wykorzystuję do tortów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.