Żur na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, mięso, grzyby, żyto, wieprzowina
Składniki:
podgrzybki - 300 g
kiełbasa śląska lub czosnkowa - 2 szt.
olej do smażenia - 3 łyżki
bulion mięsny - 2 litra
ząbki czosnku - 3 ząbki
ziarenka ziela angielskiego - 4 szt.
majeranek - 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
żurek ukiszony - 500 ml
dodatkowo; ziemniaki ugotowane - 2 kg
Sposób przygotowania:
Całość dodać do ugotowanego wcześniej bulionu na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, drobno pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy.
Gotować około 30 minut do po czym doprowadzić do wrzenia wlać żur i gotować jeszcze 10 minut.
Zdjąć z ognia.
Żurek podawać z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.