Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
ziemniaki - 5 szt.
jajko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
sól do smaku
tymianek świeży lub suszony - 1/2 łyżeczki
bułka tarta - 1 szklanka
olej do smażenia - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu jeszcze ciepłe obrać , a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa.
Podgrzybki po rozmrożeniu podsmażyć z obraną, pokrojoną w kostkę cebulą.
Do zmielonych ziemniaków dodać podsmażone grzyby z cebulą oraz jajko i przyprawy.
dokładnie wymieszać do połączenia składników.(gdyby masa była za rzadka dosypać trochę bułki tartej).
Z masy formować podłużne wałeczki w kształcie krokietów.
Każdy panierować w bułce tartej, następnie smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu podawać do drugiego dania lub z ulubioną surówką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.