Ogórki zielone nadziewane mięsem
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 1 szt.
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
przyprawa do mięsa mielonego - 1 łyżeczka
śmietana 12% - 1/2 szklanki
mąka pszenna - 1 łyżeczka
masło lub margaryna - 30 g
koperek świeży - 1 pęk
Sposób przygotowania:
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Ogórki umyć, osuszyć następnie każdy przekroić wzdłuż na polówki, wydrążyć łyżką gniazda nasienne.
Rowki w ogórkach napełnić farszem czyli masą mięsną tak aby wystawała górka.
Nadziane ogórki włożyć do płaskiego rondla lub na patelnię, dodać tłuszcz i wodę, dusić ogórki pod przykryciem do miękkości.
Śmietanę 12 % wymieszać z mąką, podprawić ogórki, zagotować.
Gotowe posypać obficie posiekanym koperkiem zielonym.
Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów, fajnie też smakują z frytkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.