Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mięso mielone - 1 kg
pieczarki - 250 g
cebula - 1 szt.
ryż długo ziarnisty - 150 g
olej do smażenia - 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek suszony roztarty w dłoniach - 1 - 2 łyżka
bulion drobiowy - 1 litr
Na sos:
pomidory w puszce - 400 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
masło - 50 g
mąka pszenna - 2 łyżki
bulion drobiowy - 300 ml
sól i pieprz do smaku
cukier szczypta
Dodatkowo:
śmietana 30 % - 60 ml
Sposób przygotowania:
Wyciąć głąb i sparzyć w osolonym i posłodzonym wrzątku. Kapustę włożyć wycięciem do dołu. Z liści pościnać grubszy nerw.
W rondlu z grubym dnem całkowicie rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać bulion, mieszając doprowadzić do wrzenia, a gdy zmieni konsystencję dodać pomidory z puszki, przecier oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień palnika, doprawić pieprzem i solą do smaku oraz cukrem.
Na koniec zabielić śmietaną 30 %. Chwilkę pogotować i wyłączyć.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.