Grzanki na różne sposoby
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
bułka paryska kromki - 6 szt.
pasztet wieprzowy - 200 g
papryka konserwowa czerwona kawałków - kilka
bułka tarta - 2 łyżki
Grzanki z pomidorami:
bułka paryska kromki - 6 szt.
pomidory duże - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ser mozzarella kulka duża - 1 szt.
suszona bazylia - trochę
Grzanki z szynką i serem:
bułka paryska kromki - 3 szt.
szynka konserwowa - 3 plastry
ser żółty - 3 plastry
pomidor - 1 szt.
Dodatkowo: masło lub margaryna do smarowania - trochę
ketchup - trochę
Sposób przygotowania:
Pasztet wymieszać z drobno posiekaną papryką. Kromki bułki posmarować z jednej strony dość grubą warstwą masy pasztetowej i posypać zrumienioną na suchej patelni bułką tartą. Kłaść drugą stroną na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekać w gorącym piekarniku około 10 minut.
Grzanki z pomidorami:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na dość grube plastry. Obraną cebulę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Kromki bułki posmarować z obydwu stron margaryną lub masłem i ułożyć na nich plastry pomidora, plastry cebuli oprószyć przyprawami i ułożyć plastry mozzarelli, układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekać w gorącym piekarniku około 10 minut.
Grzanki z szynką, pomidorem i serem:
Kromki bułki posmarować margaryną lub masłem, na każdej ułożyć plaster szynki, plaster pomidora i plasterek sera żółtego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w gorącym piekarniku około 10 minut.
Podawać polane ketchupem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.