Sernik wiedeński
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 6 szt.
masło - 1/2 kostki
kasza manna - 3 łyżki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
dodatkowo - cukier puder - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania 30 minut + czas pieczeniaBlaszka średniej wielkości lub tortownica 25 cm,
kaszę manną możemy zastąpić mąką ziemniaczaną na 1 kg sera 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Cały czas miksując dodajemy porcjami ser, następnie dodajemy roztopione wystudzone masło, kaszę manną .
Na koniec delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek.
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.( góra - dół ).
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, aby sernik powoli stygł.
Po wystygnięciu sernik oprószamy cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.