Tort na 29 urodziny
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
sól - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona płaska - 1 łyżeczka
Masa śmietankowa; śmietana 30 % - 1 litr
cukier puder - 3 łyżki
śmietan fix - 2 opakowania
żelatyna - 3 łyżeczki
Dodatkowo; gotowy krem śmietankowy - 1 opakowanie
mleko - 300 ml
dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik
brzoskwinie w puszce - 1 opakowanie
orzechy włoskie siekane - 2 szklanki
barwnik spożywczy niebieski - 1 szczypta
różyczki z masy cukrowej - 5 - 6 szt.
listki z masy cukrowej kilka listków
koraliki cukrowe kilkanaście
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.
Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając.
Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy placki.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę 30% ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y.
Część ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną,a następnie dodajemy do pozostałej śmietany i delikatnie miksujemy do połączenia.
Brzoskwinie odsączamy na sitku z soku,kroimy w kostkę.
Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Orzechy po obraniu, wkładamy do woreczka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta.
Składanie tortu:
Spodni placek czyli spód biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie smarujemy dżemem smak dowolny u mnie (czarna porzeczka), nakładamy część kremu śmietankowego, na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń wciskając je lekko w masę śmietankową.
Nakładamy drugi placek i robimy to samo,nakładamy trzeci ostatni placek, dociskamy.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym,boki obsypujemy orzechami.
Górę tortu dekorujemy masą śmietankową ,koralikami oraz różami i listkami z masy cukrowej swojego wykonania.
Niewielką ilość masy farbujemy barwnikiem niebieskim aby wykonać napis.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.