Szarlotka pod kratką
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 2/3 szklanki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
masło - 1 kostka
margaryna - 1/2 kostki
jajka - 2 szt.
masa jabłkowa - jabłka - 1 kg
sok z cytryny - 6 -7 łyżek
woda zimna - 5 łyżek
cynamon - 1,5 łyżeczki
imbir - 1 szczypta
rodzynki - 1/3 szklanki
tłuszcz do formy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Dodać zimne masło i posiekać nożem.
Wbić jajka,szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto,owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut.
W między czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry lub kostkę.
Włożyć do garnka skropić sokiem z cytryny, dodać wodę oraz cukier,cynamon i imbir.
Dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.
1/3 ciasta odciąć i odłożyć z powrotem do lodówki, pozostałe 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę lekko wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia(u mnie foremka silikonowa o średnicy 27 cm.).
Wyłożyć mus jabłkowy.
Pozostawione ciasto rozwałkować i pokroić na paski.
Paski układać na jabłkach tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Rada;
Jabłka nie mają być całkowicie rozgotowane.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.