Kapsalon
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, cytrusy, drób, nabiał krowi
Składniki:
przyprawa kebab - gyros - 1 - 2 łyżka
papryka słodka - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
olej do smażenia - 2 łyżki
Dodatkowo:
frytki - 800 g
ser żółty starty na tarce - 150 g
ogórek długi wężowy - 1/2 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
cebula czerwona - 1/2 szt.
sałata lodowa - 1/2 szt.
keczup - trochę
sos czosnkowy:
jogurt naturalny gęsty - 100 ml
majonez - 3 łyżki
śmietana 12 % - 50 ml
ząbki czosnku - 3 - 4 szt.
sok z cytryny - do smaku
sól i pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Usunąć żyłki, tłuszczyk i chrząstki. Pokrojone mięso włożyć do miski wsypać przyprawy oraz olej, wszystko dokładnie wymieszać. Zakryć ściereczką i odłożyć na 2 godzinki w celu przegryzienia smaków.
Po tym czasie zamarynowane mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia mięsa i miękkości. Usmażone mięso przełożyć do miski i odłożyć na bok.
Frytki:
Obrać ziemniaki i przygotować frytki. Pokrojone frytki usmażyć w głębokim oleju na złoty kolor (możemy frytki kupić gotowe i tylko je usmażyć).
Przygotować sałatkę:
Do większej miski porwać na kawałki sałatę lodową, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, pokrojony na mniejsze kawałki ogórek zielony (ogórka nie obieram) oraz pokrojoną w plasterki rzodkiewkę skropić olejem i wymieszać.
Przygotować sos czosnkowy:
Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodając drobno posiekane ząbki czosnku, doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz w razie potrzeby solą i pieprzem.
Przygotować foremki:
Nakładać warstwami: na spodzie usmażone frytki, następnie rozłożyć porcje kurczaka, obsypać startym serem, polać keczupem. Włoży do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać do rozpuszczenia sera około 10-15 minut. Wyjąć na każdej porcji rozłożyć sporą porcję przygotowanej sałatki. Całość obficie polać sosem czosnkowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.