Warzywne kotlety
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, wieprzowina
Składniki:
bułka namoczona w mleku - 1 szt.
ząbki czosnku - 3 ząbki
jajka - 2 szt.
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
por kawałek
cebula - 1/2 szt.
marchewka - 1 szt.
papryka czerwona - 1/2 szt.
bułka tarta do panierowania - 250 g
olej do smażenia - 1/2 litra
Sposób przygotowania:
Por umyć przekroić po długości na pół i pokroić w pół plasterki.
Czosnek i cebulę obrać, cebulę drobno pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Mięso mielone przełożyć do miski, do mięsa dodać jajka, przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, namoczoną w mleku, lecz odciśniętą dobrze bułkę oraz przygotowane wcześniej warzywa.
Wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut.
Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Rada;
Gdyby ciasto przywierało do rąk możemy moczyć wewnętrzną stronę rąk w wodzie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.