Zupa szpinakowa z kalafiorem
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
bulion - 2 litra
marchewki - 2 szt.
seler z nacią - 1/2 szt.
kalafior - 1/2 szt.
masło do podsmażenia - 3 łyżki
śmietana 18% - 100 ml
jajka ugotowane na twardo 1-2 na osobę - 1 -2 szt.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy masło lub margarynę, dodajemy starte warzywa i chwilę podsmażamy. Dodajemy ugotowany wcześniej bulion i dalej gotujemy.
Szpinak obieramy, płuczemy i szatkujemy, a następnie dodajemy do bulionu z warzywami i gotujemy około 10 - 15 minut. Następnie dodajemy oczyszczony i podzielony na różyczki kalafior oraz obrane, opłukane pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek zielony.
Gotową zupę zabielamy zahartowaną śmietaną (śmietanę mieszamy z 1/2 gorącego bulionu a następnie wlewamy do całej zupy).
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.