Sernik z ziemniakami
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 300 g
cukier drobny - 100 g
żółtko - 1 szt.
masło - 200 g
masa serowa:
ser trzy krotnie mielony - 600 g
ziemniaki ugotowane - 250 g
jajka - 4 szt.
cukier puder - 200 g
aromat cytrynowy - trochę
rodzynki - 50 g
migdały - garść
skórka pomarańczowa smażona - trochę
Do oprószenia: cukier puder trochę
Sposób przygotowania:
Wstawić do gorącego piekarnika i podpiec tak około 10 - 15 minut.
W między czasie przygotować masę serową. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć na puch, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier puder. Z białek ubić sztywną pianę. Utartą jednolitą masę jajeczną wymieszać dokładnie z serem, zmielonymi ziemniakami, aromatem oraz ubitą pianą z białek i pod koniec z dodanymi bakaliami. Masę wyłożyć na gorący podpieczony spód. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 50 - 60 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu oprószyć niewielką ilością cukru pudru.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.