
Galareta drobiowa

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: jajka, mięso, strączkowe, drób, wieprzowina
Składniki:
zimna woda - 1,6 litra
marchewka - 2 szt.
pietruszka korzeń - 1 szt.
seler - 1/4 szt.
groszek konserwowego - 200 g
żelatyna spożywcza - 10 łyżeczek
sól i pieprz mielony - do smaku
listki natki pietruszki - kilka
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
barwnik spożywczy czerwony - 1/3 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Napisałam czas przygotowania 120 minut + tężenia.
Sposób przygotowania:
Do keksówki na spód ułożyć kilka liści natki pietruszki, wyłożyć pokrojone warzywa z groszkiem, zalać bulionem z żelatyną, (przed zalaniem bulion jeszcze przemieszać). Na górę ułożyć w odstępach jajka, ponownie wlać bulionu z żelatyną, tak by jajka były do połowy zakryte, włożyć do lodówki do stężenia. Z pozostałego bulionu z żelatyną odlać około 400-500 ml. i odłożyć na boku, a pozostały bulion wlać do obranego kurczaka i wymieszać. Stężoną galaretę wyjąć z lodówki i wlać ostrożnie bulion z kurczakiem, ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Odłożony bulion już trochę stężał więc musiałam go lekko podgrzać nie doprowadzając do zagotowania, tylko delikatnie podgrzać, dodać barwnik i wymieszać. Z lodówki wyjąć stężoną galaretę i wylać czerwoną warstwę bulionu i ponownie do lodówki do stężenia. Po całkowitym stężeniu galaretę wyłożyć na półmisek, zdjąć folię spożywczą, udekorować plasterkami cytryny, kroić i zajadać . Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.