Kurczak zawijany w roladę
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, drób, wieprzowina
Składniki:
szynka - 100 g
ogórek zielony - 1 szt.
por - 1/2 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
wódka - 1 łyżka
sól morska - 1 szczypta
ciasto; mąka pszenna - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
żółtka - 2 szt.
sól do smaku
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
woda zimna - 50 ml
Sposób przygotowania:
Delikatnie solimy i nacieramy wódką.
Oczyszczamy por i kroimy w pół krążki.
Natomiast szynkę kroimy w nieduże paseczki, ogórka kroimy w cienkie plasterki.
Na wcześniej przygotowany płat nakładamy pokrojony por, następnie paski szynki.
Całość zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami.
Ciasto:
Z podanych składników przygotować ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
Przygotowaną roladę panierować w mące ziemniaczanej, następnie wkładać do przygotowanego ciasta.
Smażymy w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju około 8 - 10 minut co jakiś czas przewracając.
Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym, studzimy i kroimy w plastry.
Serwujemy z ugotowanym ryżem oraz ogórkiem zielonym.
Rada;
Soli duża szczypta,olej dobrze rozgrzany,woda może być mineralna niegazowana, zamiast sody może być proszek do pieczenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.