Szaszłyki wieprzowe z warzywami
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, cytrusy, wieprzowina
Składniki:
cukinia - 1 szt.
cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
Marynata; oliwa - 4 łyżki
czosnek - 3 ząbki
przyprawa do grilla - 2 łyżeczki
rozmaryn - 1 łyżeczka
sól do smaku
Dodatkowe informacje:
Tak przygotowane szaszłyki równie dobrze możemy grillować.Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm.plastry.
Paprykę myjemy , usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w większe kawałki.
Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.
Marynata;
Oliwę , posiekany czosnek i przyprawy łączymy razem.
Pokrojone mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy.
Odkładamy na 30 minut do lodówki.
Na drewniane patyki nabijajmy na przemian mięso oraz kawałki warzyw.
Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa co jakiś czas obracając.
Podajemy z ulubioną surówką oraz ulubionymi sosami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.