Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i ostrego żółtego sera
Bożena1960Rodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
kiełbasa śląska lub szynka - 250 filiżanek
śmietana 18 % - 100 ml
cebula - 1 szt.
ser żółty starty - 60 g
Sos:
woda - 150 ml
sól i pieprz - do smaku
bazylia - 1/2 łyżeczki
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
papryka wędzona - 1 łyżeczka
cebula suszona - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę podsmażyć do zeszklenia na patelni z rozgrzanym olejem.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, następnie układać warstwami na samym początku plasterki ziemniaków, cebulę, a na końcu kiełbasę lub szynkę. Drugą warstwę układać w tej samej kolejności. Wodę wymieszać ze śmietaną i z przyprawami. Całość zalać przygotowanym sosem, a górę posypać startym serem lub kawałkami pokrojonego sera, zapiekać w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.
Smacznego .
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.