Pomidorowy krem z klopsikami
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, wieprzowina
Składniki:
olej - 3 łyżki
cebule - 2 szt.
por - 1 szt.
marchewki - 2 szt.
seler - 1/4 szt.
pietruszka - 2 szt.
ząbki czosnku - 3 ząbki
pomidory - 3 szt.
pomidory krojone w puszce - 1 opakowanie
bulion - 2 litra
przecier pomidorowy - 100 g
bazylia do smaku
papryka słodka i ostra do smaku
- klopsiki mięsne
mielone mięso lub mięso do zmielenia - 500 g
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 3 łyżki
natka pietruszki - 1/2 pęku
cebulka zielona - 1/2 pęku
sól i pieprz do smaku
przyprawa do mielonego do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i por obrać ,oczyścić i pokroić w prążki, następnie podsmażyć do zeszklenia na oleju.
Do podsmażonej cebuli i pora dodać oczyszczone,pokrojone warzywa oraz czosnek.
Dodać opłukane pokrojone pomidory i pomidory z puszki.
Przyprawić do smaku i poddusić.
Dodać gorący bulion i gotować do miękkości.
Pod koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.
Zupę pomidorową zmiksować.
Do zmiksowanej zupy dodać kulki mięsne czyli klopsiki i gotować jeszcze 15 -20 minut.
Klopsiki mięsne;
Mięso mielone włożyć do miski ,dodać jajko ,pokrojoną cebulkę zieloną,posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą i przyprawy.
Masę dokładnie wymieszać a następnie formować klopsiki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.