Kaczka w pomarańczach
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, cytrusy
Składniki:
jabłka - 2 szt.
pomarańcze - 3 szt.
majeranek - 2 łyżki
czosnek - 3 ząbki
sól i pieprz - do smaku
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
czas przygotowania + czas marynowania + czas pieczeniaSmaczna kaczka o kruchym soczystym mięsku pieczona w pomarańczach. Kaczka również nadziana pomarańczami i jabłkiem. Polecam
Sposób przygotowania:
Dodać soli i pieprzu do smaku. Kaczkę natrzeć marynatą jak wewnątrz tak i zewnątrz. Zakryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (co najmniej na 3 godziny). Dobrze wyszorować pod bieżącą wodą pomarańcze, z jednej wycisnąć sok, a dwie pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z pokrojonymi pomarańczami oraz z pozostałą łyżką majeranku. Tak przygotowane owoce włożyć do środka kaczki i zaszyć otwór lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do zrumienienia się skórki i wytapiania tłuszczu. Następnie kaczkę podlać wyciśniętym sokiem z pomarańczy, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kaczkę około 2-2,5 godziny, podlewając co jakiś czas wytwarzanym sosem. Gdyby kaczka się za mocno spiekła i zrumieniła nakryć.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.