Doskonały sernik bakaliowy
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, kakao, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
cukier - 200 g
masło - 125 g
jajka - 5 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 100 g
skórka kandyzowana pomarańczowa - 1/2 opakowania
masa bezowa; białka - 3 szt.
wiórki kokosowe - 50 g
polewa czekoladowa; margaryna - 1/2 kostki
cukier - 1/2 szklanki
kakao - 3 łyżki
żelatyna - 1 łyżeczka
woda do namoczenia żelatyny - 30 ml
dekoracja; posypka kolorowa - 1/2 opakowania
Sposób przygotowania:
Do masy jajecznej dodać ser i wymieszać.
Następnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Dodać mąkę ziemniaczaną, bakalie i wymieszać do połączenia składników.
Masę serową przełożyć do większej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.
Masa białkowa;
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Do sztywnej masy dodać wiórki kokosowe.
Całość dokładnie wymieszać.
Sernik po upieczeniu wyjąć i na upieczony wyłożyć masę bezową rozsmarować na całej powierzchni i ponownie wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Polać polewą czekoladową;
Polewa;
margarynę rozpuścić z cukrem dodać kakao i gotować do całkowitego rozpuszczenia, zdjąć z ognia , dodać namoczoną w wodzie napęczniałą żelatynę dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.