Kurczak z grzybami w śmietanie
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, grzyby, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
cebule - 2 szt.
śmietana 30 % - 6 łyżek
mąka pszenna - 2 łyżki
masło roślinne - 2 łyżki
sól i pieprz mielony - do smaku
Dodatkowo:
filet z kurczaka - 300 g
przyprawa kebab - gyros - trochę
ugotowany makaron wstążki - 250 g
Sposób przygotowania:
Cebulę po obraniu drobno posiekać, przesmażyć na maśle nie rumieniąc, a następnie dodać ją do grzybów. Wlać 3 łyżki wody, przyprawić i dusić pod przykryciem do miękkości grzybów. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę, doprawić dobrze przyprawą kebab - gyros wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po podsmażeniu kurczaka połączyć z grzybami w śmietanie.
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzić na sitku. Danie podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.