Torcik Pavolova dla wnucząt
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
cukier drobny - 2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 - 2 łyżka
krem śmietankowy - śmietana 30 % - 600 ml
cukier puder - 2 łyżki
listki mięty kilka
dodatkowo - truskawki - 400 g
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić zostawiając kilka w całości.
Przygotowanie bezy;
Białka oddzielić od żółtek, ubijać powoli dodając stopniowo drobny cukier.
Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
Na przygotowaną wcześniej blachę wraz z wykrojonymi z papieru do pieczenia kształtami przenosić masę i formować kształty jakie chcemy uzyskać.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 2 godzin.
Upieczone bezy wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blachy.
Krem śmietankowy z mascarpone;
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy, dodając cukier puder, serek mascarpone oraz posiekane listki mięty.
Ubijać do uzyskania gęstego kremu.
Składanie torcika;
Większy krążek bezy ułożyć na paterze lub większym talerzu, nałożyć część kremu śmietankowego z serkiem mascarpone ,obłożyć pokrojonymi truskawkami.
Nałożyć mniejszą bezę i zrobić to samo, na środek włożyć pokrojone truskawki, przykryć kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.
Całość udekorować truskawkami, oraz listkami mięty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.