Sernik bez spodu
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1 szklanka
jajka w zależności od wielkości - 4 - 5 szt.
cukier waniliowy - 1 opakowanie
mąka pszenna - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
śmietana 30% - 400 ml
cukier puder do posypania ciasta - 2 - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Cały czas miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę. Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie ubite białka delikatnie łączymy z masą serową.
Tortownicę o średnicy 26 cm,wykładamy papierem do pieczenia.
Masę serową przekładamy do przygotowanej tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.