Jabłka w rożkach z ciasta francuskiego
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, pszenica
Składniki:
Masa jabłkowa:
jabłka - 3 szt.
mus jabłkowy ze słoika - 1/2 litra
cynamon - 1 łyżeczka
opcjonalnie bułka tarta - 2 łyżki
Dodatkowo:
białko do posmarowania - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania + czas pieczeniaPyszny, szybki i prosty deser z ciasta francuskiego. W sam raz do popołudniowej kawki. Polecam
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę - (jabłka można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Przygotowane jabłka przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać wodę, dodać cukier i cynamon. Podsmażać na małym ogniu palnika pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aby jabłka nam się nie przypaliły. Gdy jabłka zaczną się rozgotowywać dodać mus jabłkowy, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia.
Rada: Gdyby masa jabłkowa była za rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej.
Ciasto francuskie rozwinąć pokroić na równe kwadraty, na każdy kwadrat nałożyć porcję nadzienia jabłkowego, złożyć w trójkąt, brzegi zagnieść widelcem. Wszystkie trójkąty posmarować rozbełtanym białkiem - (ja smaruję pędzelkiem silikonowym). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut (na złoty rumiany kolor). Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.