Sałatka z mortadelą i jarzynami z rosołu
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, wieprzowina
Składniki:
ogórki kiszone - 3 szt.
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
marchewka z rosołu - 2 szt.
pietruszka z rosołu - 1 szt.
seler z rosołu kawałek
cebula - 1 szt.
pomidor - 1/2 szt.
majonez (u mnie swojej roboty) - 4 łyżki
musztarda - 1 łyżka
jogurt gęsty - 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo; - 1/2 szt.
ogórek zielony długi - 1/2 szt.
ziarnka ziela angielskiego - 2 szt.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do miski doprawić pieprzem i solą oraz dodać musztardę, jogurt i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na półmisku ułożyć część sałatki formując świniaka, z plasterków mortadeli zrobić uszy i ryjek, a z ziarenek ziela angielskiego oczy.
W koło sałatki rozłożyć plasterki ogórka zielonego. Można chłodzić w lodówce. Polecam na świąteczny stół.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.