Placki z kurczakiem i białą kapustą
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, drób
Składniki:
kapusta biała - 1/4 szt.
jajko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ząbki czosnku - 3 ząbki
filet z kurczaka - 200 g
mąka - 3 łyżki
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
tymianek - 1/2 łyżeczki
natka pietruszki - 1/2 pęku
olej do smażenia - 0,5 litra
Sposób przygotowania:
Podsmażamy na oleju.
Pod koniec smażenia dodajemy obraną ,oczyszczoną i poszatkowaną kapustę białą.
Jeszcze chwilę razem podsmażamy ,ściągamy z ognia i studzimy.
Natkę pietruszki siekamy,cebulę po obraniu kroimy w drobniutką kostkę ,a obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki obieramy ,płuczemy i ścieramy na tarce jak na placki,dodajemy jajko,cebulę,czosnek, natkę pietruszki oraz kurczaka dokładnie mieszamy.
Dodajemy przyprawy oraz mąkę i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubionym sosem.
Ja podaję z sosem czosnkowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.