Przysmak dla dzieci
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
sałata lodowa lub strzępiasta - 8 kilka listków
przyprawa do drobiu - 1 łyżka
tymianek - 1/2 łyżeczki
oregano - 1/2 łyżeczki
sól do smaku
rzodkiewki - 1,5 pęku
ogórek zielony - 1/2 szt.
serki gouda Baby - 4 szt.
ziarenka ziela angielskiego - 12 szt.
dodatkowo; ziemniaki pieczone - 1,5 kg
Sposób przygotowania:
Następnie każdy przeciąć na dwa kawałki i lekko rozbić, oprószyć przyprawami, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Kilka rzodkiewek po opłukaniu, oczyszczeniu i osuszeniu ponacinać tak by można powkładać plasterki rzodkiewek tworząc myszki.
Oczka zrobić wkładając ziarenka ziela angielskiego lub goździki.
Sałatę lodową opłukać, osuszyć, rozdzielić na listki, delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Składanie przysmaku;
Na plastrach ogórków ułożyć kawałek usmażonego mięsa, przykryć listkami sałaty, na sałacie ułożyć serek gouda Baby, a następnie wbić naszą myszkę z rzodkiewki umocowaną na wykałaczce.
Udekorować według swojego uznania.
Podawać z usmażonymi z ziemniakami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.