Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 4 szt.
masło lub margaryna - 1 kostka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
jogurt grecki - 1 szklanka
Dodatkowo:
śliwki - 600 g
cukier puder - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kiedy masa jest puszysta dodajemy jajka oraz jogurt. Miksujemy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy wcześniej przygotowane połówki śliwek - skórką w ciasto czyli przekrojem do góry (lekko je wciskając w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.