Rolada drobiowa z warzywami
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
brokuł - 1/2 szt.
marchewka duża - 1 szt.
ser żółty - 100 g
pieprz biały szczypta
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
mieszanka ziół polskich - 1 łyżka
oliwa - 2 łyżki
masło klarowne - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
po czym odsączyć na sitku. Ser żółty i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski i wymieszać.
Na przygotowane płaty nałożyć małe kawałki różyczek brokułu, nałożyć farsz z sera i marchewki, posypać mieszanką polskich ziół, zwinąć w roladę obwiązać nitką kuchenną. Roladę posmarować oliwą i oprószyć również ziołami .
Przygotowane rolady włożyć na rozgrzany tłuszcz podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie około 40 minut). Po usmażeniu nitkę z rolad odwinąć, a roladę pokroić w plastry o grubości 1,5cm. Podawać z ziemniakami lub kluskami albo nawet z frytkami i ulubioną surówką. Można również podać jako smaczną przekąskę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.