Zupa szczawiowa
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
szczaw - 300 g
chrzan tarty - 1,5 - 2 łyżki
ser żółty - 150 g
śmietana 30% - 200 ml
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
jajka ugotowane na twardo - 4 szt.
dodatkowo - sok z cytryny - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
W razie potrzeby gdyby zupa była za mało kwaśna dodać do smaku soku z cytryny.U mnie 1 jajko na 1 porcję .
Sposób przygotowania:
Szczaw dokładnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, następnie pokroić w drobniejsze kawałki.
Pokrojony szczaw połączyć w garnku z wywarem, dodać chrzan tarty.
Doprowadzić do zagotowania.
Zmniejszyć ogień, tak aby zupa wolniutko się gotowała.
Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser żółty delikatnie wymieszać.
Połowę śmietany dokładnie wymieszać z mąką, a następnie dodać do zupy.
Gotować około 10 - 15 minut, doprawić do smaku gałką muszkatołową, a w razie potrzeby pieprzem i solą.
Na końcu dodać pozostałą śmietanę.
Zupę wlać do talerzy, dodać obrane pokrojone połówki jajek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.