Gulasz z grzybami leśnymi
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, drożdże, grzyby, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
podgrzybki - 300 g
cebula - 1 szt.
olej rzepakowy - 3 łyżki
bulion - 1,5 szklanki
śmietana kwaśna - 100 ml
sos pieczeniowy - 1 opakowanie
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
papryka słodka - 1 łyżeczka
liść laurowy - 1 szt.
przyprawa do mięs - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Małe zostawić w całości a większe pokroić.
Grzyby włożyć na rozgrzany olej dodać cebulę i podsmażać cały czas mieszając około 10 -15 minut, po czym zdjąć z ognia.
Łopatkę bez kości po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu pokroić w większą kostkę, połączyć z przyprawami i włożyć na dobrze rozgrzany tłuszcz.
Mięso podsmażyć na ostrym ogniu, dodać podsmażone grzyby, w razie potrzeby doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Wlać bulion i dusić około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
W między czasie rozmieszać w niedużej ilości wody gotowy sos pieczeniowy ( u mnie grzybowy).
Przed końcem duszenia gulasz zagęścić sosem, a na samym końcu wlać zahartowaną śmietanę wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
Podać z plackami ziemniaczanymi.
Rada;
Gulasz można posypać posiekaną natką pietruszki (u mnie domownicy nie lubią).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.