Jajka w sosie koperkowym ze śmietaną
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
bulion - 2 szklanki
śmietana 18 % - 100 ml
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
mąki pszenna - 2 łyżki
woda zimna - 1/4 szklanki
Dodatkowo; ugotowane na twardo jajka - 6 szt.
ugotowane ziemniaki - 1,5 kg
Sposób przygotowania:
Koperek po oczyszczeniu drobno posiekać .
Do gotującego bulionu dodać posiekany koperek.
W większym kubku rozmieszać dokładnie mąkę z wodą i wlać do gotującego się bulionu cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki , gotować na małym ogniu.
W międzyczasie doprawić solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Gotować ok. 3 - 5 minut co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać śmietanę wcześniej zahartowaną gorącym bulionem.
Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i ugotowanymi ziemniakami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.